Nedávno jsem zde zveřejnil recenzi knihy o Photoshopu. Dnes se podíváme na další knihu konkrétně na knihu o Lightroomu což je program úzce spojený s Photoshopem bez kterého si nedovedu svoji práci představit. Kniha opět vyšla v nakladatelství Albatros


Požadavky na znalosti

Kniha je pro úplné začátečníky či mírně pokročilé.

Úkol k zamyšlení

Dnešním úkolem k zamyšlení je  to, jaký styl psaní knih Vám vyhovuje. Vesměs se dají rozdělit do dvou kategorií. První kategorie je tzv. Tutoriál, neboli kniha, která vám popíše, jak něco udělat krok za krokem. Nezabývá se ale hlubším vysvětlením proč to dělat zrovna takto. Druhá kategorie knih jsou takové, které se snaží vysvětlit princip jednotlivých funkcí a nepředkládá návod krok za krokem. Každému sedí jiný přístup. Výsledek bývá obvykle stejný. Ten kdo začne pracovat stylem krok za krokem, začne být časem zvídavý a bude se ptát a nešlo by to nějak jinak? Ten co napřed pochopí princip si pak sám vytvoří postup krok za krokem.

Digitální fotografie v Adobe Photoshop Lightroom 6 a CC

Kniha vyšla v nakladatelství Albatros začátkem června 2016. Detaily o ni můžete najít na tomto odkazu http://www.albatrosmedia.cz/digitalni-fotografie-v-adobe-photoshop-lightroom-6-a-cc.html

Opět jsem knihu přečetl důkladně. Kniha patří do první kategorie, tedy je psaná stylem Tutoriál krok za krokem. Autorem je známý fotograf a autor knih Scott Kelby, který se právě psaním knih krok za krokem proslavil.

Samotnému mi vyhovují spíše knihy, které popisují princip fungování než tutoriál, ale i tak jsme si dal práci a knihu poctivě přečetl celou.
Autor poměrně precizně popisuje funkce programu na konkrétních návodech. V tomto hledisku mu asi není co vytknout a kniha je napsaná dobře. Je přehledně rozdělena na jednotlivé kapitoly podle funkčností programu a řazení kapitol odpovídá obvyklému postupu prací na fotografii (od nahrání do počítače, přes třídění, zpracování až po její export případně tisk).
U každé kapitoly se snaží pomocí krátkých tipů informovat čtenáře, že existuje i jiný způsob než který popisuje, ale nijak moc tyto další způsoby nerozvádí. Pokud by vás zajímali, budete muset hledat jinde než v této knize.

Co mne ale zarazilo bylo to, že vytváření nových katalogů je popsané až téměř v polovině knihy i když je to vlastně to první co uživatel Lightroomu dělá. Scott Kelby využívá totiž pro všechny své fotografie jeden obří katalog a proto mu asi nepřišlo důležité tuto informaci čtenáři dát hned na začátku.
Mohli bychom polemizovat o tom zda je tento přístup dobrý nebo ne, ale to je nad rámec tohoto článku.
Další výtka je směrem k modulu Web. Lightroom má celý jeden modul, který se týká možnosti publikovat fotografie na webu a vytvářet webové galerie. Tento modul v knize nikde popsaný není a není ani zmíněn. Pravděpodobně byl tento modul záměrně vypuštěn protože i bez něj má kniha 560 stran.

Jinak asi není knize co vytknout. Vše je popsané sozumitelně, doplněné spousty obrázků, takže popisovaný postup je snadné vyzkoušet přímo v programu a nikde byste se neměli ztratit.

Závěr

Pokud jste uživatel, kterému vyhovuje výklad způsobem tutoriálu pak je kniha pro vás dobrá volba a mohu vám ji s klidným svědomím doporučit.
Mě osobně tento styl ale nesedí a raději bych se poohlídl po knize která mi vysvětlí principy. Bohužel taková kniha na českém trhu není nebo o ni alespoň nevím.