Protože se na mne čas od času obrátí někdo z přátel a chce radu ohledně toho, jaký fotoaparát si má koupit, rozhodl jsem se napsat krátký článek o tom, jakým způsobem bych kompaktní fotoaparát vybíral já.


Poradíš mi jaký kompakt bych si měl koupit?

První otázku kterou si položte je, kolik do toho hodláte investovat. Následně si vyberte nějaký velký internetový obchod, zadejte jako parametr vyhledávání cenu a začněte vybírat. Nutno říct, že v kategorii kompaktů řekněme do 10 000 je obrovská konkurence. Každý měsíc se na trhu ukážou desítky nových modelů a není v lidských silách aby měl člověk přehled o všech. Na druhou stranu díky obrovské konkurenci se dá říct, že si žádná firma nemůže dovolit vypustit na trh vyložený propadák.

Jak si ale tedy vybrat mezi kompakty v dané cenové kategorii?

Honba za megapixely

Ok takže si vyberu foťák s největším počtem Megapixelu?
Ne. Na megapixely vůbec nekoukejte. Je to pouhopouhý marketingový tah, čím víc megapixelů tím lepší fotka. Blbost. S větším počtem megapixelu se jen fotka zvětšuje a to nejen velikostně ale hlavně zabere víc místa na disku. A upřímně kdo z vás si bude tisknout z fotek plakáty? Nehledě na to, že při větším počtu megapixelů na stejné ploše snímače, může dojít k zvýšení šumu.

Honba za zoomem či ultrazoomem

No tak si mám koupit nějaký ultrazoom? 30x zoom to bude bomba ne?
Jistě bude. Pokud budete fotit ptáky sedící na elektrickém vedení proč ne. Ale ruku na srdce kolikrát asi tak ten ultrrraaa zoom použijete? Dřívější fotoaparáty měli pevné ohnisko! Opět je to jen a pouze marketingový trik. Větší zoom defakto vůbec nepoužijete. Stačí vám s přehledem zoom do 5x. Ono totiž logicky, čím větší zoom, tím větší nároky na výrobu a tím horší kvalita objektivu. Nejkvalitnější objektivy jsou ty, co zoom nemají. A další proti je, že i když nakrásně použijete ten 30x zoom, zjistíte, že při tomhle zvětšení se vám tak klepe ruka, že bez stativu, na který ten foťák přišroubujete, ostrou fotku vlastně pořádně neuděláte. 

Aha tak co si mám teda vybrat? Nějakou konkrétní značku?

No ani to není pravidlo. Jsou tu samozřejmě zavedené značky, ale i méně známá značka může udělat dobrý fotoaparát.

Kreativní programy?

Tak tady je to na osobní preferenci. Pokud jste příznivcem instagramu a různých kurvítek fotek, které umí změnit barvy, ostrost atd. tak proč ne. Pak ještě záleží na tom, jestli chcete tyhle úpravy dělat přímo ve foťáku, nebo až v počítači. Osobně se přikláním k tomu, že hodně kreativních programů je nanic. Při fotografování to většinou jen zdržuje, než si vyberete ten správný program, tak vám může utéct krásný záběr. A vše co umí fotoaparát bude umět i program v počítači pěkně v klidu a beze spěchu. Takže stačí jen základní programy typu portrét, krajina, noční portrét, …

Tak sakra podle čeho si mám tedy vybrat?

Těžká otázka :) Ale shrňme si to. Nekoukat na megapixely. Nebrat ultrazoom. No a pak už vybírat podle ceny a osobních preferencí což je u žen především barva a tvar u mužů třeba značka. Kreativní programy podle toho jestli chcete hotovou fotku z foťáku a hrát si s tím při focení, nebo si to budete dotvářet sami v počítači. Jinou radu Vám nedám. Pokud budete chtít nějakou speciální vlastnost (např. vodotěsnost), zamyslete se kolikrát tuhle funkci opravdu využijete, protože většinou je to vždy něco za něco.

Závěr

Každý má na tuhle problematiku jiný názor, jiné preference. Napsal jsem to tak jak bych fotoaparát vybíral já.